BOPA's grundlæggere BOPA's grundlæggere
BOPA
en modstandsorganisation
under Danmarks besættelse 1940 - 1945
Javascript DHTML Tree Menu Powered by dhtml-menu-builder.com


om sabotagefortællingerne


Niels M. Saxtorph nedskrev i fire omgange forskellige erindringer fra modstandskampen:

  • Notater i et kladdehæfte "formentlig skrevet efter befrielsen og før 21/1 46; visse notater i kladdehæftet er dateret således, og de befinder sig på sider længere henne i hæftet. Mest sandsynligt nedskrevet i juleferien 1945-46, hvor jeg lå syg det halve af tiden" som han skriver i sin indledning til renskriften i december 1976. Kladdehæftet er gået tabt.
  • Memoirer nedskrevet i marts 1946, ifølge hans renskrift fra 1979. Håndskrevet erindring på gult linjeret konceptpapir (lidt større end A4-papir) med egne plancher og blyantstegninger udført af Erik Myrtue.
    Original side fra Niels M. Saxtorph's memoirer
    Memoirerne er formentlig et resultat af en fritidsfornøjelse under værnepligten som for dem begge førte frem til en uddannelse som reserveofficerer. De havde et livslangt venskab, som også omfattede familen.
    Tegningerne offentliggøres her for første gang i deres rette sammenhæng. Se et udsnit af de originale memoirer ved at klikke på det lille foto.
  • Korte erindringer, renskrift fra december 1976 af notater i kladdehæfte fra julen 1945-46 (se ovenfor); forsynet med et noteapparat.
    De korte erindringer indledes med en fortælling om hvordan det hele begyndte, og derefter omtales sabotagen mod Tybring i Søborg og skomagerværkstedet på Vesterbro.
    Saxtorphs senere virke som historielærer i universitetsfaget 'Metode' fornægter sig ikke. Noteapparatet afsluttes med denne bemærkning: "Tekst - moderne retskrivning må ikke rejse tvivl om ægtheden -".
  • Renskrift af "Memoirer nedskrevet marts 1946; forsynet med et noteapparat. Gammeldags ortografi undgåes nu i marts 1979. Overskrifterne er fra 1979".
    Renskriften kan kontrolleres i forhold til de originale memoirer fra 1946. En navnefejl i de oprindelige memoirer (Jonathan bliver et par steder til Jonas) fastholdes i renskriften, men en bemærkning i de oprindelige memoirer om dommerens spørgsmål er udeladt.

    På de følgende sider er Saxtorphs erindringer gengivet med tegninger og plancher; udgangspunktet er de originale memoirer fra marts 1946. Gengivelsen er suppleret med renskriften fra december 1976 af de korte erindringer fra julen 1945-46, samt noterne fra begge renskrifter. Firkantede paranteser er webmasters bemærkninger.

Saxtorphs sprog er mundret, men virker sikkert lidt gammeldags, og nogle steder meget studentikost - han var 23 år. I indledningen og i fortællingerne om de to første sabotager mod henholdsvis Tybring og skomagerværkstedet drejer det sig meget om påklædning og forholdet til andre. Samtidig får vi dog også mange oplysninger om våben og hvordan man egentlig lavede sabotage.

næste side